Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 geboden voor een goede relatie

Anja
6 min read

Het hebben van een goede relatie is voor een heleboel mensen een essentieel onderdeel van het leven. Er zijn zelfs relaties die een levenlang meegaan. De relatie dient, om dat te kunnen bereiken, wel voor beide partners leuk te blijven.

Het leuk houden van de relatie zal echter niet altijd even makkelijk zijn en soms moet er zelfs hard voor worden gewerkt en allerlei zaken voor worden aangepast door beide geliefden. Er zijn echter een vijftal punten waar je binnen een goede relatie aandacht dient te schenken.

Gun elkaar voldoende ruimte en persoonlijke vrijheid

Ieder individu heeft een aantal eigen bezigheden. Je hoeft dus niet altijd van dezelfde dingen te houden als je partner of alle interesses met hem, of haar, te delen. Binnen een relatie hoeven dus ook niet alle activiteiten samen met je partner uit te worden gevoerd. In plaats van altijd samen te klitten, kun je beter elkaar voldoende vrijheid en ruimte geven binnen een relatie.

Wanneer je jezelf kunt zijn, en dat geldt ook voor je partner, blijft het leuk om zo nu en dan ook dingen samen te ondernemen. Je relatie zal dan minder snel verstikkend aanvoelen door de voortdurende aanwezigheid van je partner om je heen. Tijd vrijmaken voor je partner is prima, maar overdrijf dit zeker niet.

Geef elkaar vertrouwen

In principe hoeft er met een gezonde dosis jaloezie niets mis te zijn en kan deze eigenschap zelfs een gunstige invloed op een relatie hebben. Er schuilt echter wel altijd een gevaar in jaloers gedrag binnen een relatie, en wel in de vorm van een te duidelijke aanwezigheid ervan. Wanneer jaloezie namelijk de boventoon gaat voeren in een relatie kan dit voor problemen zorgen. Niets is namelijk zo funest voor een relatie als extreme jaloezie. Het is zelfs zo dat één van de voornaamste pijlers binnen een relatie vertrouwen is.

Door vertrouwen te hebben in je partner maak je de relatie steviger. In het geval je je partner niet vertrouwd dan kun je jezelf hier helemaal in verliezen. Bovendien is jaloezie voor je lief zeer frustrerend omdat hij, of zij, op die manier het gevoel krijgt niet goed genoeg te zijn. Je partner kan tevens het gevoel krijgen dat hij, of zij, zich voortdurend moet verantwoorden.

Blijf elkaar verrassen

Op het ogenblik dat een relatie langere tijd duurt, dan komt het je wellicht bekend voor: er is een zekere dagelijkse sleur ontstaan. Om je relatie echter levendig te kunnen houden, is het zaak om een dergelijke sleur zo snel mogelijk te doorbreken. Je kunt dit onder andere doen door initiatief te tonen en te bedenken wat je zelf aangenaam zou vinden. Dit kun je dan vervolgens voor je partner doen.

Denk maar eens aan een spontaan dagje uit, een nieuw lingeriesetje of een zelfbereide maaltijd. Het is in elk geval essentieel dat je je partner laat merken dat je aan hem, of haar, denkt en een persoonlijke touch hebt gegeven aan je verrassing.

Blijf aantrekking voor je partner

Het uiterlijk is uiteraard niet het meest belangrijke aspect in een relatie, maar toch is je voorkomen wel je visitekaartje. Om die reden zorg je er dan ook altijd voor dat je er voor je lief aantrekkelijk uit blijft zien. In de praktijk blijken echter nog altijd een heleboel mensen minder aandacht aan hun uiterlijk te besteden, zodra ze langere tijd een vaste relatie hebben.

Beter blijf je echter moeite doen voor je partner, bijvoorbeeld door je leuk aan te kleden wanneer samen wat gaat ondernemen, maar ook een lekker geurtje opdoen en je lichaam in optimale conditie houden (door voldoende te bewegen) zijn aspecten die je niet uit het oog mag verliezen.

Uiteraard is het niet nodig om er altijd piekfijn uit te zien; maar een beetje moeite doen voor je uiterlijk zal absoluut geen kwaad kunnen en door je lief zeer zeker worden gewaardeerd. Door er leuk voor je lief uit te blijven zien, zul je een bepaalde aantrekkingskracht op hem, of haar, uitoefenen en loop je niet het gevaar dat de intieme momenten in het slop terechtkomen. Intimiteit binnen een relatie is namelijk ook een belangrijke pijler.

Communiceren is essentieel

Communicatie betekent in de regel vaak non-verbaal signalen afgeven aan je partner. Om die reden is het belangrijk om samen te zijn als jullie met elkaar praten. Op het ogenblik dat je iets met je lief wilt bespreken, dan doe je dit bij voorkeur face tot face, en dus niet per telefoon of een chat. Doordat je elkaar in de ogen kunt kijken, zullen een heleboel misverstanden worden voorkomen en kun je ervoor zorgen dat problemen snel de wereld uit worden geholpen.

Bovendien doe je er altijd verstandig aan om met je partner te praten over zaken die je wellicht dwars zitten. Wanneer je dit doet, zul je immers duidelijkheid weten te scheppen voor jullie beiden. Bovendien lukt het op die manier vaak beter om een goede oplossing te vinden. In sommige gevallen zal zelfs een ruzie nodig zijn als een soort uitlaatklep die uiteindelijk wel voor verheldering zal zorgen. Uiteraard dien je er tijdens het ruzie maken met je lief wel rekening mee te houden dat je niet te ver gaat en dus kwetsend overkomt.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…