Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De grote lenteschoonmaak: voordelen voor de gezondheid

shana
5 min read

De lente is al een tijdje geleden begonnen en het is tijd om eens werk te maken van die jaarlijkse grote schoonmaak. De lente is het moment om de ramen open te zetten, de spinnenwebben weg te halen en jezelf te verwennen. De lenteschoonmaak heeft heel wat voordelen die wij op een rijtje zetten.

Lenteschoonmaak in je huis

De lenteschoonmaak heeft niet enkel psychologische voordelen, maar ook fysieke.

Stress

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, wordt heel vaak gezegd. Nu blijkt het nog waar te zijn ook. Om een groot deel stress weg te werken, moet je ervoor zorgen dat alles er netjes bijligt. Hierdoor ga je niet alleen meer gemotiveerd te werk gaan, maar het leidt ook tot gezondere eetgewoontes. Wanneer je heel wat overbodige spullen en rommel in je kamer hebt liggen, zal dit ervoor zorgen dat onze zintuigen moeten overwerken. Dat komt omdat onze zintuigen constant geconfronteerd worden met overbodige stimuli. Dit zal zorgen voor een geestelijke chaos. Wanneer je tijdens de schoonmaak heel bewust bezig bent met het opruimen van de chaos, helpt dit om je stress te verminderen.

Calorieën verbranden

Poetsen en opruimen is niet altijd leuk, maar je kan er heel wat calorieën door verbranden. Door een intensieve schoonmaak kan je al heel snel 300 calorieën verbranden. Wij geven je enkele praktische schoonmaak workouts mee waarbij de calorieën er zo afvliegen.

  • Voordat je begint te dweilen, veeg je het best de vloer heel grondig
  • Ruim je kasten op en maak ze grondig schoon
  • Stofzuig je hele huis. Door een half uur te stofzuigen, verbrand je zeker 150 calorieën
  • Restyle je huis en versleur je meubels. Hierdoor raak je ongeveer 420 calorieën kwijt
  • Zeep de ramen in en wied onkruid. Hierdoor verbrand je al gauw 315 calorieën per uur
  • Een uurtje grasmaaien zorgt ervoor dat je 385 calorieën verbrandt

Wil je meer uit je workout halen, ga dan eens de auto wassen, de was strijken of al lopend boodschappen doen. Het is de ideale gelegenheid om heel wat calorieën te verbranden.

Tijdens de grote lenteschoonmaak in je huis moet je goed opletten met heel wat verschillende huishoudproducten. Heel wat van deze producten bestaan uit chemische stoffen en daarom is het belangrijk om jezelf te schermen.  Zo is het beter om de ramen en deuren open te zetten terwijl je poetst en kies voor producten zonder een gevarensymbool. Ook is het van belang om verschillende producten niet met elkaar te mengen. Hieruit kunnen namelijk heel wat gevaarlijke gassen ontstaan. 

Lenteschoonmaak met jezelf

In de lente kan je niet alleen een grote opkuis organiseren in je huis, maar ook met jezelf. Dit wil zeggen dat je jezelf eens goed kan verwennen, zodat je fris en gezond de zomer kan ingaan.

Huid

Tijdens het voorjaar gaat je huid vernieuwen en herstellen. Om dit proces te kunnen versnellen is het best om 1,5 liter water per dag te drinken. Hierdoor ga je heel wat afvalstoffen afvoeren. Kies ook voor koolhydraatarme producten, producten rijk aan vezels, antioxidanten en eiwitten. Hierdoor draag je bij aan de gezondheid van je huidcellen.

Ontharing

Na de winter komen die witte benen terug tevoorschijn. Dus het wordt tijd dat je die benen gaat ontharen. De beste methode om je benen te ontharen is door deze te laten waxen of weg te laseren. Scheren is volledig af te raden door de dikke stoppels die na een dag al terug tevoorschijn komen.

Ontgiften

Detoxen is zeer goed voor je algemene gezondheid en schoonheid. Daarenboven geeft het je nog heel wat voordelen. Enkele voorbeelden zijn het verliezen van gewicht, het verhogen van je energiepeil, je cellen verjongen, kwaaltjes verminderen, enzovoort.

Kom dus uit je winterslaap en knap je lichaam goed op door een lentereiniging. Hierdoor zal je je veel energieker en beter voelen en zal je klaar zijn om de zomer in te gaan.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…