Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit moet je weten over paleo

Anja
2 min read

Het paleo dieet is één van de vele diëten die worden gepresenteerd om ons moderne mensen wat kilo’s te laten afvallen. Paleo is verkort Grieks voor “oude steentijd” en het paleo dieet is er dan ook op gericht dat je qua eetgewoontes terug gaat naar de oertijd. Het wordt om die reden ook wel “oerdieet” genoemd. 

Volgers van het paleo dieet eten daarom geen bewerkte producten maar uitsluitend levensmiddelen die uit de natuur komen zonder in een fabriek te zijn bewerkt.

Geen zuivel, geen granen en geen aardappels

Het principe van paleo gaat uit van de oermens zoals die in Afrika leefde. Wat deze mensen aten, maakt deel uit van het paleo dieet. We hebben het dan over vis, vlees van graseters, noten, knollen, groente en fruit en zaden.

Groenten uit de “nachtschadefamilie” waaronder aardappel en courgette, komen in dit dieet niet voor. Deze zijn namelijk afkomstig uit Latijns-Amerika en werden dus niet in de oertijd gegeten in onze omgeving.

Ook zuivelproducten en geraffineerde suikers horen niet in dit dieet thuis. De oermensen waren jagers, geen landbouwers. Daarom horen graanproducten ook niet thuis in dit dieet.

Leefregels aanpassen

Maar er is meer. Paleo is eigenlijk niet alleen en dieet, het is een levenswijze. Wil je volledig paleo leven dan zul je meer moeten doen dan alleen maar je eetgewoontes aanpassen. De oermens had namelijk een heel ander leven dan wij nu. Hij was vrijwel altijd buiten, deed in de zon veel meer vitamine D op dan wij tegenwoordig. Hij had ook veel meer beweging, want hij moest jagen en op zoek naar fruit en noten om te eten. En de oermens kreeg veel meer nachtrust, want hij ging slapen als het donker werd. Wij kunnen ons een dergelijk leven nu niet meer voorstellen.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…