Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit zeggen je dromen over je persoonlijkheid

Anja
5 min read

Als je droomt, doet je brein veel meer dan enkel informatie verzamelen. Je voelt, je bent intuïtief, je fantaseert, je bedenkt onzin, … Wat zeggen dromen eigenlijk over je persoonlijkheid en gevoelens?

Je emoties komen naar boven

Emoties die je overdag ontwijkt, komen vaak in je dromen terug. Overdag kunnen we namelijk bepaalde emoties gemakkelijk onderdrukken, maar tijdens je dromen lukt dit niet. Je dromen kunnen dus aantonen hoe jij je voelt of wat jij echt voelt. Je dromen kunnen liefdevol, rustig, actief, gestrest, overweldigend, gehaast, akelig of verontrustend zijn. Let er eens op waar of wanneer je dat gevoel overdag ook hebt. Stress op je werk, ruzie met je familie, geluk in de liefde, … Het zijn allemaal dagdagelijkse gebeurtenissen en gevoelens. Er is een grote kans dat je er dan over droomt.

Veel voorkomende dromen en hun betekenis

Er zijn een aantal scenario’s in dromen die bij veel mensen voorkomen. Ook kan het zijn dat je regelmatig hetzelfde droomt. Hieronder worden enkele veel voorkomende droomscenario’s en hun betekenis beschreven. Herken jij je in een of meerdere van deze dromen?

Verlamming

De verlammingsdroom is een droom waar je verlamd bent, waarin je je lichaam nauwelijks of niet kunt bewegen of waarin je het moeilijk hebt om te bewegen. Als je dit droomt, kan het zijn dat je te weinig controle over je leven ervaart. Probeer meer controle te krijgen over je leven: plan je agenda, heb vertrouwen in jezelf, neem verantwoordelijkheid, laat dingen los. Dit zijn enkele simpele tips om je leven onder controle te krijgen

Gevangen of verloren

Droom je vaak dat je ergens gevangen zit of dat je verloren loopt in een bos, gebouw of een stad? Je kunt bijvoorbeeld de weg niet meer vinden in het winkelcentrum of je zit vast in een doolhof. Deze droom kan aantonen dat je ook in je dagelijks leven het gevoel hebt dat je vastzit. Dreigt de band met een familielid ten einde te lopen of heb je het gevoel dat je niet meer kunt doorgroeien op je werk? Denk eens na over je leven en over de dingen die je ervaart als moeizaam of een sleur.

Openbaar vervoer missen

Droom jij vaak dat je de trein, de bus, het vliegtuig of de boot mist? Of heb je al eens gedroomd dat je bepaalde afspraken mist? Deze droom kan voortkomen uit het feit dat je in het leven ook het gevoel hebt dat je bepaalde dingen of belangrijke gebeurtenissen hebt gemist of dat je ergens van wordt buitengesloten. Deze droom betekent niet noodzakelijk dat je ook echt dingen gemist hebt of dat je in de werkelijkheid misschien nog dingen zult missen. Denk eens na over belangrijke afspraken die je gepland hebt of over belangrijke beslissingen die je moest of moet nemen.

Achtervolgd worden

Je droomt dat je moet wegrennen van iets of iemand. Je wordt achtervolgd door een monster, een dier of een persoon. Deze droom duidt vaak op het feit dat je je op de een of andere manier bedreigd voelt. Dat kan zowel letterlijk (een vijand of fysiek kwaad) als figuurlijk (emoties, iets dat je dwars zit) zijn. Probeer eens na te denken over de personen of dingen waarbij je je in het echte leven ook ongemakkelijk voelt.

Naakt zijn

Je droomt dat je naakt op een plein, in een lift, in een restaurant of om het even waar staat. Je bent je kleren vergeten meenemen of je staat daar gewoon plots naakt. Of je staat vol verlegenheid in je pyjama of in je ondergoed. Deze droom kan betekenen dat je je in het echte leven ook naakt voelt. Je voelt je kwetsbaar, je hebt het gevoel dat je aan alles en iedereen blootgesteld wordt, je denkt dat mensen door je kunnen kijken. Je bent misschien in het echte leven ook bang om te veel van jezelf bloot te stellen. Zit je met iets dat je wilt delen met iemand? Of zit er je iets dwars dat je juist niet wilt delen met anderen? Denk eens na over de dingen die jij geheim houdt en vraag jezelf af waarom je dat doet. Deze droom kan gelinkt worden aan een gebrek aan zelfvertrouwen.

Vallen

Deze droom hebben veel mensen waarschijnlijk al eens meegemaakt. Je droomt over een valpartij. Sommige mensen dromen dat ze blijven vallen, andere mensen bereiken ook de grond in hun droom. De oorzaak van deze droom kan een gevoel van onveiligheid aanduiden of een gebrek aan steun van anderen. Deze droom kan ook betekenen dat je je overweldigd voelt door gebeurtenissen of door bepaalde personen. Denk eens na over je gevoelens en emoties van de laatste periode en probeer te achterhalen of je in het dagelijkse leven ook met een van deze problemen kampt.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…