Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eeuwige liefde: bestaat het nog?

Anja
6 min read

Eeuwige liefde tot aan de dood, en soms zelfs nog verder, is wat veel partners elkaar vaak beloven op het moment dat ze nog hevig verliefd zijn.

Zodra de romantiek namelijk een climax heeft bereikt, worden er eenvoudig gigantische beloftes gedaan. Na het verstrijken van de nodige tijd echter zal de sleur van het alledaagse leven ook bij deze tortelduifjes toe gaan slaan en zal de relatie aan een ultieme test worden onderworpen. Juist op ogenblikken dat er alledaagse dingen worden gedaan, of als je in de stilte samen bent met je partner, zullen jullie pas echt tot elkaar komen en de relatie uit weten te bouwen.

Is eeuwige liefde oubollig?

Eeuwige liefde is een begrip waarbij twee geliefden voor altijd samen zullen blijven. Voor een heleboel klinkt deze term dan ook behoorlijk oubollig en afkomstig te zijn uit een stoffig verleden. In het bijzonder voor jongeren van tegenwoordig is eeuwige liefde een begrip dat voornamelijk voorkomt in films en/of romans. In de harde realiteit komt dit, volgens hen, dan ook niet of nauwelijks nog voor.

Een liefdesrelatie tussen twee mensen van tientallen jaren, lijkt dan ook steeds minder gewoon te worden. Dit wil echter niet zeggen dat eeuwige liefde ook helemaal niet meer mogelijk is.

Romantiek en consumeren

In de hedendaagse samenleving, vol hoogstaande technologische ontwikkelingen, lijkt heel het leven gericht te zijn op snel en simpel consumeren. Door te focussen op materiële zaken is er een ware wegwerpcultuur gevormd. In deze wegwerpcultuur is het de normaalste zaak van de wereld om dingen weg te doen die je niet meer kunt gebruiken. Onbewust kan deze gedachtegang ook door worden gevoerd in een relatie. In dat geval zal ervan uit worden gegaan dat je beter geen tijd verspilt met een niet werkende relatie.

Op aarde lopen immers nog een heleboel andere leuke mensen rond met wie je een frisse start kunt maken. Bovenal worden mensen constant gestimuleerd door de beeldcultuur. Deze beeldcultuur zorgt er vaak voor dat personen hun verlangen snel naar een ander kan verschuiven. In dergelijke situaties zal romantiek constant voor worden gesteld als realiteit, in plaats van als een illusie.

Snel opgeven van een relatie

Het fenomeen liefde kenmerkt zich doordat aspecten zoals geluk en ongeluk zich voortdurend afwisselen. Toch houden de meeste mensen in een relatie hier te weinig rekening mee. Voor hen dient liefde van begin tot eind romantisch zijn en zal een minuscule kink in de kabel al worden beschouwd als een waar drama. Als gevolg van deze denkwijze zal vaak te snel de handdoek in de ring worden gegooid als er problemen binnen de relatie zijn ontstaan.

Een soort oppervlakkigheid lijkt bepaalde nuances weg te hebben gedrukt zodat bepaalde zaken niet meer in perspectief kunnen worden gezien. Uiteraard zullen twee partner nooit samen moeten blijven op het moment dat er enorme relatieproblemen aan blijven houden. Het soms ervaren van stress en spanning binnen een relatie is echter heel normaal en niet om je zorgen over te maken. Zelfs in de meest ideale relatie zal namelijk geen permanente staat van geluk bestaan.

Tips om de kans op eeuwige liefde te vergroten

Geen enkele relatie zal gespaard blijven van de nodige stress en spanningen. Geen enkel mens is immers perfect en relaties zullen dat eveneens niet zijn. Om die reden is het ook er onrealistisch om ultieme tips voor een eeuwige liefde en een perfecte relatie te gaan geloven. Dergelijke tips kun je enkel gebruiken als een soort leidraad, maar zeker niet als vast staand feit. Ieder leven, en dus ook iedere relatie, zal namelijk de nodige doses geluk en ongeluk kennen. Zo nu en dan wat minder gelukkig zijn, hoort immers gewoon bij het leven en een relatie. Dit wil overigens niet zeggen dat je, als je constant ongelukkig bent met je partner, je ook voor altijd neer dient te leggen bij deze mislukte liefde.

Problemen en onvoorspelbaarheid binnen een relatie

Indien je aan duurzame liefde wilt werken, dan is het noodzakelijk om de liefde niet te beschouwen als een voorspelbaar, of zelfs als een verklaarbaar, feit. Liefde is eerder te beschouwen als iets dat je juist wel, of niet, overkomt. De liefde kan dan ook worden gezien als iets mysterieus dat onverklaarbaar is. Deze mystieke kant van de liefde is tevens haar schoonheid en onvoorspelbaarheid.

Bereiken van eeuwige liefde

Wanneer beide partner binnen een relatie elkaar aanvoelen en dus zowel afstand van elkaar durven te nemen als tijd besteden met elkaar besteden, dan is er een goede basis gelegd voor eeuwige liefde. Beide partners zijn dan immers in staat om ook zonder woorden met elkaar te communiceren. De ander aanvoelen zonder te praten is een dan ook één van de belangrijkste vereisten voor eeuwige liefde.

Wanneer je verder ook in staat bent om afstand te nemen van je partner op basis van wederzijds vertrouwen, en hij of zij dit ook van jou kan, dan ben je al een behoorlijk eind op de juiste weg. Een partner die de ander altijd wilt blijven controleren of zelfs veranderen kan immers een gevoel van benauwing teweegbrengen. Partners die elkaar kunnen verdragen als een ander, maar op hetzelfde moment ook naar elkaar blijven verlangen doen het beduidend beter. Zij willen immers niets liever dan hun partner alsmaar beter leren kennen, zelfs al beseffen ze maar al te goed dat iemand helemaal kennen niet mogelijk zal zijn. Voor deze mensen is liefde het mooiste wat er op aarde bestaat.

Genieten van de gewone dingen

Tot slot is het zaak om je niet constant te focussen op uitdagingen of ambities; eeuwige liefde moet immers voornamelijk in stilte kunnen gedijen. Zonder allerlei poespas en alleen maar met dingen uit het dagelijks leven. Eeuwige liefde moet voldoende hebben aan zichzelf als fenomeen, zonder constante stimulatie door middel van externe prikkels vanuit de maatschappij.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…