Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Geneeskracht van kurkuma

Bram
4 min read

Kurkuma is een kruid dat gedroogd gebruikt wordt om kerriepoeder van te maken. Het kruid staat ook bekend onder de naam geelwortel en is erg gezond. Je kunt het kruid in verschillende soorten gerechten verwerken om van de gezondheidsvoordelen van het kruid te profiteren. Wat de gezondheidsvoordelen van het kruid precies zijn, lees je in dit artikel. 

Kurkuma tegen Alzheimer

Kurkuma is erg geschikt voor het verbeteren en aanscherpen van het geheugen. In de Verenigde Staten heeft een wetenschappelijk onderzoeker ontdekt dat het kruid preventief werkt tegen de ziekte van Alzheimer. Volgens de onderzoekers zit er een werkzame stof in kurkuma die ook we kurkumine wordt genoemd en die ervoor zorgt dat je minder kans hebt op Alzheimer. Overigens zijn er ook onderzoekers die dit onderzoek niet als betrouwbaar ervaren, maar de mogelijke bescherming tegen Alzheimer is zeker een goede reden om kurkuma te gebruiken. 

Kurkuma tegen chronische ontstekingen

Volgens een rapport uit de International Journal of Biochemistry and Cell Biology uit het jaar 2009, vermindert kurkuma de kans dat ingewanden ziek worden en minder goed werken door een ontsteking. Ontstekingen zijn normaliter een afweerreactie van het lichaam, waarbij er minder witte bloedcellen worden aangemaakt door het lichaam om de oorzaak van een bepaalde infectie te bestrijden. Duurt de ontsteking te lang, dan kunnen andere lichaamsdelen onterecht ook ziek worden van de ontsteking. Dit kan leiden tot problemen als nierziekten, astma, een hoge bloeddruk, een slijmbeursontsteking en een ontsteking in de dikke darm: stuk voor stuk aandoeningen waar je liever niet mee in aanraking komt. Neem je regelmatig kurkuma door dit kruid in gerechten te verwerken, dan kun je de kans op dit soort ontstekingen verminderen. 

Kurkuma als booster voor het immuunsysteem

Kurkumina, de werkzame stof in het kruid kurkuma, kan in kleine doses een goede uitwerking hebben op de antilichamen in ons lichaam. Dit betekent dat het immuunsysteem sterker wordt, simpelweg door regelmatig 2 gram verse geelwortel in gerechten te verwerken. Geelwortel helpt om vrije radicalen in het lichaam onschadelijk te maken, waardoor het immuunsysteem een boost krijgt en je minder snel ziek wordt. 

Kurkuma tegen kanker

Kurkuma helpt kanker voorkomen, maar kan ook helpen als er al kanker geconstateerd is. In dit geval is het niet meer genoeg om het kruid in maaltijden te verwerken, maar kun je supplementen gebruiken om grote hoeveelheden van het kruid binnen te krijgen. Veel mensen die een chemokuur moeten volgen om hun kanker te behandelen, gebruiken kurkuma of kurkumasupplementen in hun dieet om hun lichaam in de strijd tegen kanker te ondersteunen. Veel artsen waarschuwen dat kurkuma geen wondermiddel is om kanker te genezen, maar dat het wel goed kan zijn om het kruid te nemen. Ga er dus niet vanuit dat je vergevorderde kanker kunt genezen door supplementen te nemen, maar houd er rekening mee dat het kruid voornamelijk een ondersteunende werking heeft voor een lichaam dat in strijd is met een bepaalde vorm van kanker. 

Conclusie

Kurkuma is niet alleen lekker, maar het nuttigen van het kruid brengt ook diverse gezondheidsvoordelen met zich mee. De belangrijkste gezondheidsvoordelen van het kruid, zijn de volgende:

  • Kurkuma ondersteunt het geheugen. 

  • Kurkuma vermindert ontstekingen en is een natuurlijke ontstekingsremmer. 

  • Kurkuma ondersteunt het immuunsysteem en zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt.

  • Kurkuma helpt tegen kanker. 

Wil je van deze gezondheidsvoordelen profiteren? Dan kun je het kruid regelmatig verwerken in maaltijden, maar is het ook mogelijk om supplementen met kurkuma te nemen. Verwerk je kurkuma in maaltijden, dan is het belangrijk om verse kurkuma te gebruiken. Verse kurkuma is namelijk beter dan kurkuma die niet vers is, wat betekent dat je met verse kurkuma meer van de gezondheidsvoordelen van het kruid profiteert.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…