Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 X koken met seizoensgroenten (want dat is goedkoper, duurzamer en lekkerder!)

Nona Heremans
4 min read

Seizoensgroenten zijn goedkoper, beter voor het milieu en zitten boordevol smaak. Maar aangezien we in de supermarkt tegenwoordig het hele jaar door alles kunnen vinden, is het soms moeilijk om te weten welke groenten nu precies seizoensgroenten zijn. Wij lijsten de lekkerste groenten van het moment voor je op én delen verrassende recepten ter inspiratie!

Asperges

Officieel begint het aspergeseizoen in april en loopt het tot juni, maar ook eind maart kun je al lekkere, verse asperges vinden. Naast de klassieke witte soort, bestaan er ook kleinere groene en paarse asperges. Die smaken iets neutraler en hoef je niet te schillen.

Inspiratie nodig? Probeer deze gyoza met asperge eens! Of wat dacht je van de heerlijke aspergesoep van Jeroen Meus?

Pastinaak

Pastinaak is een wortel met een zeer uitgesproken smaak. Hoewel je pastinaak het hele jaar door kunt vinden, zijn vooral de wintermaanden het hoogseizoen. Wil je deze groente nog eens op het menu zetten, dan wacht je daar best niet meer te lang mee.

Inspiratie nodig? Deze pastinaak mosterdsoep combineert twee uitgesproken smaken.

Spruitjes

Ook het seizoen van de spruiten is bijna voorbij. Het zijn immers echte wintergroenten, waardoor je ze nu nog een allerlaatste keer moet klaarmaken alvorens de zomer begint!

Nog inspiratie nodig? Deze salade met spruitjes en peren is in een handomdraai klaar.

Zoete aardappel

Met zoete aardappel kun je alle kanten uit; stoven, roosteren, bakken, koken. De oranje aardappel of bataat heeft niet echt een seizoen, maar is in de zomermaanden normaal gezien niet verkrijgbaar.

Nog inspiratie nodig? Deze gevulde zoete aardappelen met asperges zijn overheerlijk. Een andere aanrader is de quinoa-salade met puree van zoete aardappel.

Witloof

Witloof is beschikbaar van oktober tot april. Loop dus snel naar de winkel om enkele stronkjes te kopen. Witloof heeft een sterke, bittere smaak, waardoor niet iedereen fan is, maar met het juiste recept kom je al een heel eind.

Nog inspiratie nodig? Ooit al risotto met witloof geproefd? Met dit recept maak je het zelf klaar. Of combineer gestoofd witloof met Luikse siroop, appel, veldsla en walnoten, hmmm.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…