scrollTop top

Van cola light word je net zo snel dik als van gewone cola

Van cola light word je net zo snel dik als van gewone cola

Kies jij ook vaak bewust voor cola light om die extra suikers te vermijden? Dan hebben we slecht nieuws voor je, van cola light word je namelijk even snel dik als van gewone cola. En nog vervelender, deze extra kilo’s hopen zich op rondom de buik…

Onderzoek bewijst

Dit is gebleken uit een onderzoek van de University of Texas Health Science Center in San Antonio. De onderzoekers volgden 10 jaar lang 749 mensen. De groep die dagelijks cola light dronk, zag de omtrek van hun middel verdubbelen ten opzichte van de groept die geen light frisdrank dronk. De ‘light drinkers’ konden gemiddeld 2.11 centimeter bij hun taille optellen, terwijl dat bij de ‘niet-light drinkers’ slechts 0.77 centimeter was. Verrassend genoeg zagen de onderzoekers bij de groep die gewone frisdrank dronk geen noemenswaardig verband met hun taille-omtrek.

Fosforzuur

Het dikker worden bij light drinkers wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ingrediënt dat in light frisdrank en gewone frisdrank zit: fosforzuur. In gewone cola en cola light zit hetzelfde gehalte fosforzuur, maar mensen drinken over het algemeen veel meer cola light omdat het de gezondere optie lijkt, er zitten immers geen calorieën in. Die 10 suikerklontjes, die wel een blikje normale cola zitten, zitten er inderdaad niet in, maar fosforzuur blijkt minstens zo ongezond als suiker. Er is in dit geval dus niet echt sprake van een ‘gezondere’ optie. Laat beiden dus vanaf nu staan en neem een lekker glaasje water!

Lees ook:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  231.518.946
 • Aantal
  doden
  4.745.290
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.233.723
 • Aantal
  doden
  25.554

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!