Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 superkruiden en hun effecten

shana
4 min read

Dagelijks verwerken we kruiden in allerlei gerechten. Ze geven kleur en smaak aan al je gerechten. Kruiden hebben tal van gezondheidsvoordelen en hebben een helende werking op ons lichaam. Deze superkruiden zijn eveneens een voedingsmiddel als een medicijn en zijn altijd onbewerkt. Door het eten van volgende superkruiden kan je allerlei ziektes en pijn voorkomen en/of bestrijden. Wij hebben alvast 10 superkruiden opgesteld in het onderstaand artikel.

1. Gember

Gember heeft vele ontstekingsremmende eigenschappen en voorkomt pijn, zoals migraine en spier- en gewrichtspijn. Het is een smaakmakende wortel die door de jaren heen veel bekendheid heeft opgedaan. Gember kan misselijkheid voorkomen, omdat het een kalmerende werking heeft op de spijsvertering. Bovendien bevat gember ook veel antioxidanten en vitaminen die je lichaam beschermen tegen hart-en vaatziekten.

2. Peterselie

Hoewel peterselie vaak wordt gebruikt als garnituur, bevat het heel wat voedingsstoffen. Peterselie is rijk aan vitamine A, C en K. Peterselie kan helpen om de adem te verfrissen. Het eten van peterselie zorgt ook voor een beter gezichtsvermogen.

3. Basilicum

Basilicum is een zeer populaire smaakmaker in de Italiaanse keuken, daarnaast zou basilicum ook gebruikt worden bij huidproblemen, verkoudheid en andere infecties. Het zit vol antioxidanten en geeft je immuunsysteem een boost. Basilicum beschermt tegen hoofdpijn, misselijkheid, keelpijn en darmproblemen.

4. Brandnetel

Brandnetel is rijk aan vitamine A, B2, B5, C en D en zitten vol mineralen. Verder heeft het geneeskrachtige stoffen die de stofwisseling beïnvloeden. Veel mensen zien de brandnetel als onkruid, maar het is een kruid waar je veel voordeel uit kan halen. Brandnetel helpt bovendien ook bij spiermassaherstel, nierproblemen, reuma, en huidklachten.

5. Mariadistel

Mariadistel heeft een versterkende werking op de lever. Het voorkomt glutathiontekorten in de lever. Glutathion zorgt voor de verwijdering van giftige stoffen in de lever. Ook beïnvloedt mariadistel de groei van nieuwe levercellen. Wanneer je lever beschadigt is, bijvoorbeeld door overmatig gebruik van alcohol, kan de schade beperkt worden door mariadistel. 

6. Tijm

Om salades wat pittiger te maken, gebruiken we vaak tijm. Het is een kruid dat veel goede eigenschappen beschikt. Zo heeft tijm antibacteriële, schimmelwerende en ontsmettende eigenschappen. Het kruid helpt ook bij hoesten, keelpijn, kou op de borst en heeft een versterkende energie-opwekkende werking op elk niveau.

7. Groene thee

Groene thee staat bekend om bijzondere eigenschappen. In groene thee zitten verschillende kruiden zoals anijs, kruizemunt, kaneel, zoethout, etc. Groene thee stimuleert de vetverbranding, verhoogt lichamelijke prestaties, helpt je gewicht verliezen, verlengt je leven … Kortom groene thee is zeer gezond!

8. Koriander

Koriander bevat veel vezels en ijzer en werkt ontstekingsremmend. Het zit boordevol vitamine A en het kruid heeft een anti-reumatische werking. Daarnaast helpt het ook tegen gewrichtspijn.

9. Knoflook

Knoflook bevat de stof allicine, deze stof bevat medicinale eigenschappen. Het is rijk aan ijzer en vitamines zoals B6 en C. Knoflook kan ziektes bestrijden, waaronder ook verkoudheden. Dagelijks gebruik van knoflook zou de kans op een verkoudheid verkleinen met 63%. Actieve bestanddelen in knoflook kunnen bovendien ook de bloeddruk verlagen.

10. Kurkuma

Kurkuma is een ideale smaakmaker, maar biedt ook veel voordelen als medicinaal kruid. Kurkuma ziet er ongeveer hetzelfde uit als gember. Je komt het vaak tegen in curry’s en geeft je eten een gele kleur. Volgens onderzoek werkt kurkuma ontstekingsremmend, verlicht het een depressie, gaat bepaalde ziektes en veroudering tegen en bevat tal van antioxidanten.

Deze superkruiden dragen bij aan een optimale gezondheid en ondersteunen ons bij allerlei kwaaltjes. Het is raadzaam om dagelijks één van bovenstaande kruiden op te nemen. 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…