Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De Oorzaken & Symptomen van Gezwollen Voeten

Olivier
5 min read

Als je voeten gezwollen zijn, zit er te veel vocht in de voeten. De reden dat er te veel vocht in de voeten zit, heeft doorgaans te maken met het feit dat het vocht om wat voor reden dan ook niet goed weg kan stromen. Hoe dit komt, is te verklaren door middel van diverse oorzaken. Welke oorzaken er achter gezwollen voeten kunnen zitten en hoe je de zwelling in jouw voeten zelf kunt verminderen, lees je in dit artikel.

De oorzaken van gezwollen voeten

Er zijn diverse mogelijke oorzaken voor het opzwellen van de voeten. De belangrijkste oorzaken van gezwollen voeten, zijn de volgende.

Het dragen van krappe schoenen

Draag je krappe schoenen, dan kan het vocht in de voeten niet goed weglopen naar de rest van je lichaam. Hierdoor zwellen niet alleen je voeten op, maar kun je tijdelijk ook dikkere enkels krijgen.

Warm zomerweer

Als het warm is in de zomer, kan het lichaam de warmte niet altijd goed kwijt. Hierdoor houdt het lichaam meer vocht vast, dat voornamelijk in de voeten terecht komt en hier voor zwellingen zorgt. Zit je lang of wandel je lang in de zomer, dan wordt de zwelling erger.

Overgewicht

De meeste mensen met overgewicht hebben niet alleen last van een te hoog vetpercentage, maar hebben vaak ook problemen met de bloedvaten. Als de bloedvaten verstopt zijn, kan het bloed minder goed stromen en kunnen andere vloeistoffen ook minder gemakkelijk van A naar B komen. Dit betekent dat je gezwollen voeten en gezwollen enkels krijgt, simpelweg omdat je te zwaar bent.

Enkele andere mogelijke oorzaken van gezwollen voeten, zijn de volgende:

Heb je langer last van gezwollen voeten en wordt de zwelling maar niet minder, dan kan jouw probleem veroorzaakt worden door een achterliggende aandoening als een zwangerschapsvergiftiging, trombose of hart-, lever- en/of nieraandoeningen. Heb je langer last van gezwollen voeten en wordt de zwelling maar niet minder, dan wordt zeker aangeraden om met jouw klachten naar de dokter te gaan.

Gezwollen voeten zelf behandelen: tips

Heb je een keertje te maken met gezwollen voeten, dan hoef je niet meteen naar de dokter. Dit betekent overigens niet dat de zwelling van de voeten niet vervelend kan zijn, want je kunt zeker last hebben van je voeten als je te maken hebt met zwellingen. Heb jij op dit moment last van een zwelling in een of beide voeten en wil je hier zo snel mogelijk vanaf? Gebruik dan onderstaande tips om de zwelling snel te laten verminderen.

  • Tip 1: drink voldoende water. Je krijgt gezwollen voeten omdat je vocht vasthoudt. Het klinkt misschien raar om dit probleem op te lossen door meer te drinken, maar het is juist goed om meer te drinken als je vocht vasthoudt in de voeten. Door meer te drinken, moet je namelijk meer plassen en dit betekent dat je meer afvalstoffen afvoert en je het afvoeren van vocht weer op peil kunt krijgen.
  • Tip 2: beweeg meer. Als je voeten dik, gezwollen en stijf zijn, is het misschien niet zo’n prettig idee om lekker een stuk te gaan wandelen. Toch is dit zeker wel verstandig, want lichaamsbeweging is de beste manier om van je gezwollen voeten af te komen. Door te bewegen, reguleer je namelijk de vochthuishouding in het lichaam en verbeter je de stofwisseling. Dit betekent dat het vocht in de voeten afgevoerd wordt en jouw gezwollen voeten langzaam dunner worden.
  • Tip 3: verander je eetpatroon. Er zijn diverse etenswaren en dranken die de vochthuishouding ten goede komen en je helpen om jouw gezwollen voeten langzaam te laten krimpen. Het gaat hier om vochtafdrijvende voedingsmiddelen, ofwel voedingsmiddelen die het vocht uit je voeten halen en ervoor zorgen dat je lichaam weer goed op peil komt op het gebied van de vochthuishouding. Enkele voedingsmiddelen die je kunt eten, zijn bleekselderij, peterselie, knoflook, Chinese bieslook, asperges, rode bietjes, spruitjes en mierikswortel. Dranken die je kunt drinken om de vochthuishouding op peil te krijgen, zijn brandnetelthee, rooibosthee en appelazijn
Door Olivier

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…