Het voorkomen van Steken in de zij

voorkomen-van-steken-zij.jpg

Steken in de zij kunnen erg lastig zijn tijdens het sporten. Als je last hebt van steken in de zij dan wil je dit voortaan voorkomen. Zodat je gewoon weer verder kan hardlopen en je niet meer steeds hoeft te stoppen met sporten. Een aantal tips om steken in de zij te voorkomen hebben we voor je op een rijtje gezet. Als je jezelf kan houden aan deze stappen dan kan je voorkomen dat de steken in de zij ontstaan. Het voorkomen is natuurlijk altijd beter omdat je zo minder last hebt van problemen tijdens het sporten.

Eten en drinken voor het sporten

Eén van de meest voorkomende fouten voor het sporten is het eten en drinken. Vaak wordt er gedacht dat je veel pasta moet eten voor het eten. Alleen het probleem is dat de maag gaat drukken tegen het middenrif wat zorgt voor steken in de zij. Je kan dus steken in de zij voorkomen om niet vlak voor de training te gaan eten. Toch heeft je lichaam wel krachtvoeding nodig om tot een bepaalde prestatie te komen. Het wordt aangeraden om maximaal een uur voor het sporten een bord pasta weg te werken. Krijg je toch nog last van steken in de zij? Dan kan je experimenteren met twee uur van te voren eten. Drinken wordt ook afgeraden om kort op de training te doen. Vooral sportdrankjes worden afgeraden en kunnen beter tijdens het sporten gedronken worden dan vooraf.

Een verkeerde opbouw tijdens het sporten

Het is belangrijk om het sporten goed op te bouwen. Zorg ervoor dat je lichaam goed opgewarmd is voor je zo’n prestatie gaat leveren. Lang niet iedereen kan in één keer hardlopen. Zonder een goede warming-up loop je tevens het risico op diverse sportblessures. Naast het afscheuren van pezen en spieren kan je dus last krijgen van steken in de zij. Warm je spieren dus altijd goed op voor je gaat sporten. Zo voorkom je een blessure als steken in de zij.

Zuurstofvoorziening van je lichaam

Eén van de oorzaken van steken in de zij is het gebrek aan zuurstof. De zuurstofvoorziening van je lichaam kan tijdens het sporten flink op de proef gesteld worden. Je bloed brengt namelijk zuurstof naar je spieren om dit om te zetten in extra kracht. Als je te weinig zuurstof binnen krijgt dan kan je last krijgen van steken in de zij. Het is belangrijk om tijdens het hardlopen goed te letten op je ademhaling. Door te letten op je ademhaling kan je een zuurstoftekort voorkomen.

Train de rest van je lichaam

Vaak wordt er op één sport gefocust neem bijvoorbeeld wielrennen. Je doet er alles aan om hard te fietsen, maar alleen hard fietsen mag niet alleen de focus zijn. Train ook de rest van je lichaam om zo een conditie op te bouwen. Denk hierbij aan je rompspieren, buik, rug en heupspieren om zo tot een optimale prestatie te komen. Je zal merken dat als je de rest van het lichaam goed gaat trainen je direct verschil merkt. Ga dus gerust na de sportschool voor een krachttraining naast het hardlopen.

Laat jezelf controleren op de volgende problemen bij steken in de zij:

  • Nierfalen
  • Galstenen
  • Mild problemen
  • Leverproblemen

Soms doe je werkelijk alles om steken in de zij te voorkomen, maar lijkt helemaal niets te werken. Vaak blijken er nog meer symptomen aanwezig en komt de pijn zelfs buiten het sporten opzetten. Het zou goed kunnen dat je last hebt van één van de bovenstaande aandoeningen. Controleer de symptomen van steken in de zij in combinatie met de bovenstaande aandoeningen. Eventueel kan je dan met een vermoeden naar een arts om de steken in het vervolg te voorkomen.