Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pompelmoes werkt versterkend

Irma Kroon
8 min read

In België is men niet zo bekend met de pompelmoes. We eten het nog veel te weinig. Zonde, want naast de heerlijke smaak, heeft de pompelmoes ook een aantal gunstige effecten op je gezondheid. Wanneer je kampt met gezondheidsklachten, dan werkt de pompelmoes versterkend op je herstel. Daarnaast helpt deze vrucht je fit te houden.

De smaak van pompelmoes

De pompelmoes is bitter, zuur, sappig en verfrissend. Heb je deze citrusvrucht nog nooit gegeten? Je kunt deze vrucht dan het beste vergelijken met de grapefruit en de pomelo. De pompelmoes is iets zuurder dan de grapefruit en qua bitterheid vergelijkbaar met de pomelo.

De pompelmoes is uitermate geschikt als gezond tussendoortje en perfect als dorstlesser. Eet de vrucht na het sporten om je spieren te laten herstellen, als aperitief om de honger te stillen of als ontbijt voor een frisse start van de dag.  

Hoe smaakt pompelmoes / Grapefruit?
Hoe smaakt pompelmoes / Grapefruit?

De pompelmoes is onmisbaar voor je gezondheid: eet geregeld een pompelmoes

De pompelmoes zit boordevol met voedzame vezels, vitamines en mineralen. Hiermee heeft de pompelmoes veel versterkende effecten die je gezondheid verbeteren. Enkele van de vele versterkende effecten op een rijtje:

Let op: slik je medicijnen om je bloeddruk of cholesterol te verlagen? De combinatie van de citrusvrucht met medicijnen is dan niet aan te raden. De zuidvrucht kan het effect van je medicijnen versterken. Raadpleeg de bijsluiters van je medicijnen voor een waarschuwing op de consumptie van pompelmoes.

Pompelmoes heeft vele gezondheidsvoordelen
Pompelmoes heeft vele gezondheidsvoordelen

Met de pompelmoes val je af

Wil je af van zwembandjes, vet op de heupen of juist dat heerlijke strakke lijf behouden? Eet dan regelmatig een pompelmoes. Deze vrucht stimuleert de aanmaak van cholecystokinine, een hormoon die de spijsvertering reguleert en zorgt dat je minder honger hebt. De pompelmoes is daarmee onmisbaar in een gezond dieet.

Hierom wordt de gezonde citrusvrucht vaak aanbevolen door dieetgoeroes. De pompelmoes is niet voor niets de favoriete vrucht van de Australische zangeres Kylie Minogue en de Amerikaanse actrice Brooke Shields (bekend van de film The Blue Lagoon). Kylie en Brooke, beide op leeftijd, vielen kilo’s af door het eten van pompelmoezen.

Een remedie tegen griep

Het is winter: de dagen zijn kort, koud, nat en winderig. Het heerst en een griepje ligt op de loer. De ene helft van je collega’s op kantoor heeft zich ziekgemeld en de andere helft is aan het kuchen. Hoewel de pompelmoes een zomervrucht is, vind je deze vrucht tegenwoordig ook tijdens de wintermaanden in de schappen van de supermarkt en de groenteboer.

Gelukkig maar, want de bittere eigenschappen van de vrucht is een rijke bron aan antioxidanten voor in je lichaam. Deze antioxidanten hebben antivirale eigenschappen die je immuunsysteem versterken. Met een pompelmoes overleef je de griepgolf op kantoor en kom je gezond de winter door.

Een gezonde stoelgang

De gezonde citrusvrucht is in de ochtend een goede remedie tegen constipatie. Sap van de vrucht stimuleert de spijsverteringskanalen. Met de sap ga je gemakkelijker naar de wc, voorkom je winderigheid en ongemakkelijke gevoelens in de maag.

Let op: ben je een fanatiek sporter en ga je eerst een rondje hardlopen voordat je naar je werk gaat? Drink dan niet voor, maar na het sporten  een glaasje sap. Sap voor het rennen zorgt voor vervelende oprispingen in je maag.  

Een goede nachtrust

Een drukke dag bestaande uit werken, sporten, kinderen en een huishouden, kan je behoorlijk uitputten. Heb je morgen weer zo’n drukke dag voor de boeg? Het is dan belangrijk dat je goed slaapt. Het helpt als je voor het slapengaan een glas sap van pompelmoes drinkt.

Wist je dat deze zuidvrucht rijk is aan tryptofaan? Dit is een aminozuur die ervoor zorgt dat je slaperig wordt, zorgeloos wegdoezelt en de volgende dag weer uitgeslapen wakker wordt.

Recept voor een Pompelmoes cocktail

De pompelmoes heeft veel versterkende effecten op een goede gezondheid. Vind je het belangrijk dat jouw kinderen meeprofiteren van de pompelmoes?

De ietwat bittere en zure smaak van deze vrucht wordt niet altijd door kinderen gewaardeerd. Je kunt kinderen dan met de zuidvrucht kennis laten maken door ermee te koken.

Pompelmoes cocktail
Pompelmoes cocktail

Zet je kinderen een kip- of garnalencocktail met pompelmoes voor.

Ingrediënten

Je hebt voor dit kindvriendelijke recept voor vier personen de volgende ingrediënten nodig:

 • Drie pompelmoezen
 • 200 gram gerookte kipfilet of Hollandse garnaaltjes
 • Een halve krop stevige krulsla
 • 75 gram pecan- of walnoten
 • 50 ml notenolie
 • Een lik mosterd, een snufje zout en peper

Bereidingswijze

De bereidingswijze van de cocktail is als volgt:

 • Pers één pompelmoes uit en bewaar het sap;
 • Snijd uit de overige twee pompelmoezen partjes en houd er een paar apart;
 • Pluk blaadjes uit de krop krulsla;
 • Hak de noten grof;
 • Hussel de ingrediënten en maak de cocktail aan met notenolie, mosterd, zout en peper;
 • Serveer de cocktail in vier mooie glazen en garneer met de apart gelegde partjes pompelmoes en een blaadje krulsla.

Tip: in plaats van vier glazen kun je de cocktail ook serveren in de lege helften van de schil. Ben je een vega of een veganist? Vervang de kip of garnalen dan voor feta, krokant gebakken tofu, blokjes avocado of gekneusde kikkererwten.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…