Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tintelende of gevoelige vingers of hand?

Olivier
5 min read

Als je last hebt van tintelende vingers of een tintelende hand of als je vingers en hand extra gevoelig zijn, kan dit verschillende oorzaken hebben. Sommige van de achterliggende oorzaken van de tintelingen en gevoeligheid zijn onschuldig, maar tintelingen in de vingers of gevoeligheid van de vingers en de hand kunnen ook op wat minder onschuldige achterliggende oorzaken wijzen.

Op deze pagina lees je welke zaken ervoor kunnen zorgen dat jouw vingers gaan tintelen en je hand gevoelig aanvoelt. Ook lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw vingers niet meer tintelen en je hand niet meer gevoelig aanvoelt door een bepaalde behandeling te starten. Heb je last van tintelende vingers of een gevoelige hand en wil je weten hoe dit komt en wat je eraan kunt doen? Dan is het zeker een aanrader om de informatie in dit artikel goed door te lezen.

De mogelijke oorzaken van tintelende vingers of hand

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor het tintelen van de vingers, het tintelen van de hand of een verhoogde gevoeligheid van de vingers en/of de hand. De belangrijkste mogelijke oorzaken van dit lichamelijke probleem, zijn de volgende:

Als je bovenstaande oorzaken doorleest, is het misschien al gemakkelijker te achterhalen waar jouw klachten vandaan komen. Houd je bijvoorbeeld erg van gamen en ben je de hele dag achter de computer te vinden? Dan is de kans groot dat jouw vingers en hand tintelen door RSI-klachten, zoals een muisarm. Neem je vitamine B supplementen, dan is dit mogelijk een verklaring voor de tintelingen die je voelt.

Heb je vaker last van tintelingen in de vingers en/of de hand en weet je niet hoe dit komt? Dan raden wij je aan om je tintelingen te laten onderzoeken bij de huisarts, want mogelijk zit er een achterliggende aandoening achter die je zelf nog nooit bij jezelf hebt opgemerkt. Door naar de dokter te gaan met jouw klachten, kan de dokter een onderzoek starten om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen. Op basis van de oorzaak van het probleem, kan er vervolgens een oplossing gevonden worden.

Tintelende of gevoelige vingers of hand: de behandeling

De behandeling die je nodig hebt om de tintelingen in je vingers en/of je hand te laten stoppen, is helemaal afhankelijk van de achterliggende oorzaak van jouw tintelingen. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden, is dat tintelingen in de vingers en tintelingen in de hand geen op zichzelf staande ziekte is. Het gaat hier om een symptoom van een achterliggend lichamelijk probleem, die je moet achterhalen om de behandeling te kunnen starten.

Een goede manier om te achterhalen welke behandeling jij nodig hebt voor je tintelende vingers, is door meer inzicht te krijgen in het probleem. Schrijf iedere dag op wanneer je tintelingen krijgt, wat je deed toen je tintelingen kreeg en hoe lang de tintelingen duurden. Schrijf ook op waar je de tintelingen precies voelde en hoe de tintelingen voelden. Door een dagboek bij te houden, kun je de oorzaak mogelijk achterhalen en weet je ook wat te doen om het probleem op te lossen. Krijg je bijvoorbeeld tintelingen aan het einde van de werkdag achter de computer en heb je dit bijna iedere dag, dan moet je misschien eerder achter de pc vandaan komen.

Kun je er zelf niet achter komen wat de oorzaak is van jouw tintelingen, dan kun je het beste naar de dokter gaan met jouw klacht. Doe dit overigens niet als je slechts een keertje tintelingen voelt, maar zoek de dokter alleen op als je vaker last hebt van tintelingen of als de tintelingen steeds erger worden. Een keertje tintelingen voelen is geen reden om in paniek te raken, maar het is wel slim om naar de dokter te gaan als je vaker tintelingen voelt of als de tintelingen steeds erger worden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…