Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gezond is kiwi?

Camille
4 min read

Kiwi is onder fruit één van de meest geconcentreerde vitaminebommetjes. Er schuilt namelijk meer dan 160% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C in één enkele kiwi. Dit eivormige vrucht is wat dat betreft klein, maar zeer fijn!

Werkt kiwi versterkend?

Vanwege de hoge concentratie vitamine C heeft kiwi heeft een krachtige antioxidante werking. Dit biedt een goede bescherming tegen vrije radicalen en versterkt het immuunsysteem.

Vitaminebom

Naast vitamine C levert kiwi ook nog een rijk scala aan andere vitamines en belangrijke bouwstoffen. Het enzym Actinidine dat in kiwi voorkomt, geeft de spijsvertering een boost en stimuleert het effectief uitscheiden van afvalstoffen. Chlorogeenzuur is een antioxidant dat de ontwikkeling van kankertumoren tegengaat. Verder levert de kiwi ook het belangrijke mineraal Kalium, wat de hartfunctie ondersteunt en ook de carotenoïde Luteïne, beschermend voor het gezichtsvermogen.

Is kiwi volledig eetbaar?

Ook de schil van kiwi is eetbaar. Was en boen de schil wel eerst voorzichtig. Omdat kiwi eetbare pitjes in de kern bevat is het een fruitsoort die je volledig kunt opeten zonder afval. De meest gehanteerde manier om kiwi te eten is echter door de vrucht doormidden te snijden en uit te lepelen tot aan de schil.

Voorkomen, genezen of genieten

De keuze is simpel, maar ook als het een kwestie van ‘genezen’ is, kan kiwi een verfijnde rol spelen in het dieet. Kiwi is een zeer gezonde vrucht met een hoge voedingswaarde dat bovendien vetarm is en een aangename exotische smaak heeft. In een voedingspatroon dat gericht is op het verbeteren van de gezondheid is kiwi onmisbaar. Het biedt enorm veel waardevolle voedingstoffen die kunnen helpen bij het voorkomen en verminderen van klachten van o.a. hart- en vaatziekten, kanker, oogaandoeningen (staar, maculadegeneratie) en obstipatie.

Kiwi fruit gezond

Vaker op tafel

De kiwi mag wel vaker op tafel verschijnen! Varieer gerust met kiwi in een fruitontbijt, fruitwater, friszoete lunchsalade of hartig in combinatie met een zelfgemaakte tomatensaus. Let er wel op dat kiwi niet in combinatie met melkproducten wordt gegeten, het enzym actinidine breekt eiwitten af en dit zorgt voor een akelig bittere smaak.

Zó gezond is kiwi

Kiwi is zó gezond dat het in de categoriesuperfoodgeplaatst mag worden. Vanwege de hoge concentratie vitamines, mineralen en bioactieve voedingsstoffen per portie is het een heus vitaminebommetje. Het is zowel zoet als hartig uitstekend te variëren. Geniet daarom elke dag of meerdere keren per week van een kiwi om je gezondheid te ondersteunen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…