Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Voorjaarsmoeheid voorkomen

Bram
5 min read

Veel mensen worden vrolijk als het voorjaar aangebroken is en de zon zich wat vaker laat zien, maar er zijn ook veel mensen die in het voorjaar juist onverklaarbaar moe worden. Ben je onverklaarbaar moe in het voorjaar, dan heb je mogelijk te maken met voorjaarsmoeheid. Voorjaarsmoeheid ontstaat door een gebrek aan belangrijke vitamines, mineralen, beweging en buitenactiviteiten in het zonnetje. Je voelt je moe, depressief, je hebt nergens zin in en je hebt een grote behoefte aan extra slaap. Niet bepaald de leukste manier om het voorjaar in te gaan, maar hoe kun je voorkomen dat je te maken krijgt met voorjaarsmoeheid? Het antwoord op deze vraag, lees je in dit artikel. 

De symptomen van voorjaarsmoeheid

Voor we je meer vertellen over het voorkomen van voorjaarsmoeheid, is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in deze vervelende klacht door de symptomen van voorjaarsmoeheid onder de loep te nemen. De belangrijkste symptomen die je ervaart als je te maken hebt met voorjaarsmoeheid, zijn de volgende:

 • Je hebt moeite om je te concentreren
 • Je hebt een grote behoefte aan extra slaap en voelt je nooit echt uitgerust
 • Je hebt nergens zin in
 • Je hebt te maken met eetbuien en hebt vooral veel zin in suikers en koolhydraten
 • Je bent prikkelbaar, snel geïrriteerd en gefrustreerd
 • Je voelt je overheersend somber, zonder dat hier een duidelijke reden voor is
 • Je voelt je erg moe en hebt je misschien zelfs nog nooit zo moe gevoeld zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor was 
 • Je voelt je depressief
 • Je bent niet helder van geest
 • Je hebt grote moeite om je bed uit te komen

Is alles je te veel, heb je een gebrek aan energie en heb je eigenlijk helemaal nergens zin in? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met voorjaarsmoeheid. 

Het voorkomen van voorjaarsmoeheid

Als je van jezelf weet dat je ieder jaar in een voorjaarsdip komt, is het belangrijk om energie en tijd te steken in het voorkomen van voorjaarsmoeheid. Doe je voldoende om het ontstaan van voorjaarsmoeheid te voorkomen, dan ga je vol nieuwe energie het voorjaar in en dit is veel prettiger dan het ervaren van een voorjaarsdip in de mooiste maanden van het jaar. Denk er dus niet te licht over, maar probeer de voorjaarsmoeheid te voorkomen

Het voorkomen van voorjaarsmoeheid met vitaminen en mineralen

Je kunt de voorjaarsmoeheid ten eerste voorkomen door voldoende vitaminen en mineralen te nemen. Dit kun je natuurlijk doen door supplementen te gebruiken, maar je kunt beter gewoon fruit en groenten eten om je beter te voelen in het voorjaar. Denk hierbij aan sinaasappelen, citroenen, mandarijnen, grapefruits, kiwi’s, mango’s, spruitjes, broccoli, spinazie, boerenkool, zuurkool, tomaten, diverse koolsoorten en alle donkere bladgroenten. Neem twee stuks fruit per dag en eet iedere dag minimaal 200 gram groenten en je voelt je al veel beter in het voorjaar. 

Het voorkomen van voorjaarsmoeheid door meer te bewegen

Voorjaarsmoeheid ontstaat niet alleen door een gebrek aan vitaminen en mineralen, maar ook door een gebrek aan beweging. Je hoeft niet vijf keer per week te gaan sporten om voorjaarsmoeheid te voorkomen, maar het is wel belangrijk om net iets meer te gaan bewegen dan je gewend bent. Wandel iedere avond bijvoorbeeld een half uurtje of neem de fiets naar je werk in plaats van de auto en de kans is groot dat je je veel beter voelt als het voorjaar daadwerkelijk aanbreekt. 

Het voorkomen van voorjaarsmoeheid door meer naar buiten te gaan

Tot slot heb je frisse lucht nodig om voorjaarsmoeheid te voorkomen. Ga eens wat vaker naar buiten om een stukje te fietsen, een eindje te wandelen of gewoon een leuke activiteit te ondernemen met je partner en/of de kinderen en je voelt je niet alleen gezonder, maar hebt ook minder kans op het ontstaan van voorjaarsmoeheid. 

Overige tips om voorjaarsmoeheid te voorkomen

Naast het nemen van meer vitaminen en mineralen, meer bewegen en meer naar buiten gaan, zijn er ook nog enkele andere tips die je kunt raadplegen om te voorkomen dat je te maken hebt met voorjaarsmoeheid. Het gaat om de volgende handige tips:

 1. Zorg voor voldoende ontspanning en neem genoeg tijd voor jezelf. 
 2. Lach veel, want lachen is gezond en helpt je om je minder depressief en somber te voelen. 
 3. Ga naar buiten als de zon schijnt en je voelt je beter, maar het is ook nog eens gezonder voor het lichaam om veel vitamine D binnen te krijgen van de zon. 
 4. Drink extra vocht door meer water, kruidenthee, verse vruchtensappen en groentesappen te nemen. 

Raadpleeg je deze tips, dan voel je je veel beter in het voorjaar en kun je meer genieten van de mooie dingen die de lente te bieden heeft.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…