Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Rusteloze benensyndroom: Wat houdt dat in? Medicatie, Behandeling, …

Olivier
5 min read

Het rusteloze benensyndroom, ook wel RBS genoemd, is een aandoening waarbij je op een oncontroleerbare wijze je benen wilt blijven bewegen. Je benen doen geen pijn, maar het syndroom kan wel vervelende symptomen met zich meebrengen. RBS komt met name voor onder 65 plussers. Zowel mannen als vrouwen kunnen problemen ervaren.

Oorzaak

RBS is een probleem dat ontstaat in de hersenen en niet de benen zelf. Het is niet precies bekend waar het syndroom door wordt veroorzaakt. Er zijn bepaalde personen die een grotere kans lopen om RBS te krijgen.

Symptomen

Wanneer je last hebt van het rusteloze benensyndroom zijn er meerdere symptomen die voortdurend kunnen terugkeren:

  • Jeuk
  • Een branderig gevoel
  • Kramp
  • Oncontroleerbaar schoppen

Deze symptomen komen vooral voor wanneer je je ontspant, bijvoorbeeld wanneer je in bed ligt. Daardoor hebben veel mensen met RBS last van een slaaptekort. Het is dan ook belangrijk de ziekte zo snel mogelijk te behandelen, zodat je er niet teveel last van krijgt.

Behandeling

Als je last hebt van het rusteloze benensyndroom wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zijn. Heb je een vermoeden dat je last hebt van RBS, dan is het verstandig eerst even langs de huisarts te gaan. Deze kan een aantal testen uitvoeren om te kijken of dit inderdaad het geval is. Vervolgens wordt bepaald welke behandeling het meest geschikt is voor jou. Dit hangt allemaal af van de oorzaak. Wordt jouw RBS veroorzaakt door medicijngebruik, dan kan de huisarts beslissen om andere medicatie voor te schrijven. Wanneer er sprake is van een tekort aan ijzer, vitamine B12 en/of foliumzuur, dan zal eerst dit tekort moeten worden aangevuld. Is dit gebeurd, maar heb je nog steeds last van RBS? In dat geval zal er medicatie moeten worden voorgeschreven.

Medicijnen voor het rusteloze benensyndroom

Er zijn vier soorten medicijnen voor RBS. Het type RBS bepaalt welke medicatie het meest geschikt is voor jou.

Dopamine

Dit medicijn wordt ook vaak gebruikt bij de ziekte van Parkinson. Het is een stof die eraan bijdraagt dat zenuwprikkels worden doorgegeven. Medicijnen met dopamine versterken deze prikkel of remmen deze juist af. Het gebruik van dopamine kan vervelende bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn of misselijkheid. Ook komt het wel eens voor dat de symptomen juist versterken door het gebruik van dopamine.

Benzodiazepinen

Dit medicijn verdooft je zenuwstelsel. De zenuwprikkel die zorgt voor rusteloze benen wordt dus afgeremd. Een vaak voorkomende bijwerking is sufheid en soms zelfs verwardheid.

Opiaten

Opiaten worden vaak pas ingezet wanneer je erg veel last hebt van RBS. Het zijn pijnstillers, die ervoor zorgen dat je spieren samentrekken. Dit geldt niet alleen voor de spieren in je benen, maar ook voor de spieren in je maag, darmen en urinebuizen. Vaak wordt daarom ook een laxeermiddel voorgeschreven in combinatie met opiaten. Je kunt last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid wanneer je opiaten gebruikt. Alleen bij ernstige RBS wordt dit voorgeschreven.

Anticonvulsiemiddelen

De meeste mensen hebben vooral ’s nachts last van RBS. Heb jij er juist vaker overdag last van, dan kunnen anticonsulviemiddelen worden voorgeschreven. Hiermee wordt de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur afgezwakt, wat tot gevolg heeft dat het vervelende gevoel in je benen verdwijnt. Ook deze medicatie brengt vervelende bijwerkingen met zich mee. Zo kun je last krijgen van vermoeidheid, duizeligheid en een toegenomen eetlust.

Hoe kun je het voorkomen?

Men zegt altijd ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dat geldt ook voor RBS. Zo is het belangrijk om zelf in de gaten te houden dat je geen vitaminen- en mineralentekort hebt. Ook kan het helpen om te stoppen met roken en weinig tot geen cafeïne en alcohol te nuttigen. Daarnaast kan voldoende lichaamsbeweging en het regelmatig strekken van de benen RBS tot op bepaalde hoogte voorkomen. Op deze manier kun je de kans op RBS dus zoveel mogelijk verkleinen.

Hoe verminder je de klachten zonder medicijnen?

Natuurlijk is RBS in sommige gevallen niet geheel te voorkomen. Heb je toch RBS gekregen, dan helpen rekoefeningen de klachten te verminderen. Ook een warm of koud voetenbad kan het vervelende gevoel in je benen verlichten. Ook wordt vaak aangeraden magnesiumtabletten te slikken om de klachten te verminderen. Mocht je dus niet meteen willen beginnen met het slikken van medicijnen, dan zijn er nog voldoende manieren om de klachten in zekere mate te beperken. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…