Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De geneeskracht van fenegriek

Olivier
5 min read

Fenegriek is een kruid dat al jarenlang wordt gezien als geneeskrachtige plant. Ben je benieuwd wat deze plant voor jou kan betekenen? Lees dan meer over de geneeskracht van fenegriek in dit artikel. In dit artikel lees je niet alleen welke gezonde voedingsstoffen er in de plant zitten, maar lees je ook wanneer je het kruid kunt gebruiken.

De gezonde voedingsstoffen van fenegriek

In het kruid fenegriek vind je diverse gezonde voedingsstoffen. Ten eerste zitten er veel vitaminen in fenegriek, waaronder vitamine B6 (46 procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid of ADH). Verder zit er ook veel vitamine B2 in het kruid, namelijk 28 procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Vitamine B1 (27 procent ADH), vitamine B11 (14 procent ADH) en vitamine B3 (7 procent ADH) zitten ook in het kruid en dit maakt het kleine plantje erg gezond.

Naast vitaminen, zitten er ook veel mineralen in fenegriek. Kijken we naar de hoeveelheid ijzer in fenegriek, dan is het zeker indrukwekkend hoeveel er van dit mineraal in het kleine plantje zit. Eet je een ons fenegriekzaad, dan krijg je namelijk 419 procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van ijzer binnen en dit is zeker indrukwekkend. Bij het mineraal koper is dit overigens ook vrij indrukwekkend te noemen, want in een ons fenegriekzaad zit ook maar liefst 123 procent van de ADH van koper.

Overige mineralen die in het kruid zitten, zijn de volgende:

  • Mangaan (53 procent ADH).
  • Magnesium (48 procent ADH).
  • Fosfor (42 procent ADH).
  • Zink (23 procent ADH).
  • Calcium (18 procent ADH).
  • Kalium (16 procent ADH).
  • Seleen (11 procent ADH).

Als we alleen al naar de vitaminen en mineralen in fenegriek kijken, is het zeker een gezond en krachtig kruid te noemen.

Fenegriek en een steviger lichaam

Het kruid fenegriek heeft een interessante geschiedenis. Zo gaven de oude Grieken het kruid voornamelijk aan hun vee om het vee sterk te maken, terwijl de oude Romeinen het kruid gebruikten om hun gladiatoren sneller sterk en dik te maken. Vandaag de dag wordt het kruid nog steeds gebruikt voor mensen die op gewicht moeten komen, namelijk bij mensen die snel aan moeten komen om een bepaalde medische reden. Je kunt fenegriek bijvoorbeeld gebruiken als je ondergewicht hebt en je snel aan wil komen om een gezond gewicht te bereiken zonder veel ongezond te moeten eten. Het klinkt misschien raar, maar kleine hoeveelheden fenegriek helpen juist weer bij het afvallen.

Fenegriek en diabetes

Een bijzondere geneeskrachtige werking van fenegriek, is dat dit plantje het bloedsuikerniveau van het lichaam reguleert. Dit betekent dat het plantje uitermate geschikt is voor mensen die diabetes type 2 hebben en hun bloedsuikerwaarden willen reguleren voor een gezond leven. Gebruik je fenegriek, dan hoef je minder insuline te gebruiken om de bloedsuikerwaarden naar beneden te brengen na het nuttigen van een maaltijd.

Fenegriek en maag- en darmproblemen

In de traditionele kruidengeneeskunde wordt fenegriek niet alleen ingezet als mensen op gewicht moeten komen, juist af willen vallen of diabetes hebben, maar ook als mensen diverse problemen met het spijsverteringskanaal ervaren. Zo helpt het kruid tegen een maagwandinfectie, maar ook tegen darmzweren, een slokdarmontsteking, een maagzweer, constipatie en flatulentie. De reden dat het kruid zo goed helpt tegen deze aandoeningen in de maag en darmen, heeft te maken met het feit dat er veel slijmstoffen in het kruid te vinden zijn. Deze slijmstoffen zorgen ervoor dat de slijmlaag van de maag en darmen beter beschermd wordt, waardoor maag- en darmproblemen effectief aangepakt worden.

Fenegriek en de menopauze

Fenegriek kan ook gebruikt worden door vrouwen die in de menopauze zitten. In de menopauze maakt het vrouwelijk lichaam minder oestrogeen aan, waardoor vrouwen met diverse vervelende klachten te maken krijgen. Denk hierbij aan warme opvliegingen, maar ook aan stemmingswisselingen en lichamelijke klachten. Gebruik je fenegriek, dan worden de vervelende klachten van de menopauze verminderd. De effecten verdwijnen niet helemaal, maar worden wel geneutraliseerd voor een prettiger leven tijdens de menopauze.

Fenegriek en mondproblemen

Heb je te maken met een vervelend mondprobleem, zoals aften, keelpijn of een amandelontsteking? Dan wordt aangeraden om regelmatig te gorgelen met een aftreksel of thee van fenegriekzaad. Gebruik je het zaad op deze manier, dan zullen jouw mondproblemen snel verminderen en uiteindelijk helemaal verdwijnen. Let wel op dat je een verdunde versie van het kruid neemt, want je hoeft het zaad niet zo te kauwen om van de effecten van fenegriek op mondproblemen te profiteren. Je kunt zelf een thee van fenegriek maken, maar deze thee wordt vaak ook verkocht in gespecialiseerde gezondheidswinkels.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…